Fhdevelopment logo
A megtérülő fejlesztések szakértője
Cím: 1121 Budapest Rege utca 8 mszf. 5
Tel.: +36-1-392-2772
Fax.: +36-1-392-2772
E-mail: info@fhdevelopment.hu

Előfinanszírozás

Pályázati előfinanszírozás - egy lehetséges megoldás

Az uniós pályázatok hatékony és jól ütemezett megvalósítását gyakran veszélybe sodorja a pályázatok utófinanszírozása. Az ebből eredő forráshiányok orvoslása érdekében alakítottuk ki a pályázati előfinanszírozás szolgáltatásunkat, amely megoldást kínál fejlesztési projektje finanszírozási nehézségeire.
Uniós pályázatok - pályázati előfinanszírozás

Pályázati hitel az Új Széchenyi Tervben

Az Új Széchenyi Terv egyik népszerű kiírása volt a GOP/M konstrukció, melyben a megítélt támogatási összeg mellé kombinált mikrohitelt kellett felvenni, a projekt összköltségének 45%-áig, azonban ennek a pályázatnak két komoly hibája is volt. Egyrészről a hitel összege a teljes költségvetéshez mérten viszonylag csekély volt, ráadásul támogatási előleg lehívását ez a pályázat nem tette lehetővé, azaz a forráshiány problémájára nem kínált megfelelő megoldást. Problémás volt ugyanakkor a hiteligénylés folyamata is, hiszen kidolgozatlan konstrukcióban kínálták hiteleiket a forrásközvetítő szervezetek, és rendkívül nehezen kötöttek szerződést az egyébként igen gyorsan kialkudott hitelajánlatok ellenére, így a szűkös határidők miatt számos pályázat bukását okozták. További nehézségeket okozott, hogy nem volt egyértelmű és a pályázati rendszerbe illeszkedő a hitelintézetek szerepe sem, azaz státuszukat az adott szituációnak megfelelően változtatták. Túlzás nélkül állítható, hogy a GOP/M konstrukció a legtöbb pályázó számára aligha sikertörténetként maradt meg, ami elkerülhető lett volna egy jól kidolgozott pályázati előfinanszírozási konstrukcióval.

A pályázati előfinanszírozás célja

Az FH Development Kft. fő célkitűzése, hogy a hazai kkv-szektor számára komplex fejlesztési koncepciót kínáljon, melynek első lépése a szükséges források felkutatása. Közismert tény, hogy költségesebb fejlesztési projektek végrehajtására a hazai vállalkozások önerőből képtelenek, és az uniós pályázatok támogatásával is csak korlátozottan képesek. 
Előfinanszírozás pályázati hitelből fejlesztési csomagunkat, melynek keretében pályázati projektek beruházásait hitellel elő lehet finanszírozni. A pályázati előfinanszírozásra korábban csak egyedi esetek adódtak, és az előfinanszírozás rendszere kézenfekvő volta ellenére sem terjedt el, aminek oka jobbára a hitelintézetek részéről a pályázati rendszer iránti bizalmatlanságban keresendő.

Pályázati hitel és/vagy pályázati forrás

Az előfinanszírozás/pályázati hitel és a pályáztatás folyamata természetesen nem könnyen egyeztethető össze, mivel egymástól teljesen függetlenek. Az általunk kínált előfinanszírozás/pályázati hitel fejlesztési csomag szempontjából azonban egymástól függő folyamatok, ami a komplex pályázati szolgáltatásunk keretében a következőket foglalja magában: 

Az előfinanszírozás/pályázati hitel szolgáltatás tartalma

A pályázati audit során a társaság gazdasági adatai alapján annak pályázatképességét mérjük fel, azonban az előfinanszírozás/pályázati hitel szolgáltatás esetében az audit során a vállalkozás hitelképességét is felbecsüljük. A pályázati anyaggal összeállítjuk a hitelbírálathoz szükséges dokumentációt (üzleti terv stb.) is. A támogatási szerződés megkötésével közel egy időben megköttetik a hitelszerződés is, így a hitel és az előleg nagyjából egyszerre érkezik a pályázóhoz, mellyel a pályázati projekt gyorsan és hatékonyan elvégezhető. 

Az előfinanszírozás/pályázati hitel folyamata a pályázati GANTT diagramban:

Előfinanszírozás_pályázati hitel Gantt diagram
 
Amennyiben szeretné kiszámíthatóan finanszírozni pályázati projektjét, vagy csak kíváncsi a pályázat előfinanszírozásban/pályázati hitelben rejlő lehetőségekre, akkor forduljon hozzánk bizalommal!
  • Impresszum
  • Jogi nyilatkozat
  • Oldaltérkép